shutterstock_148359431

De 5 meest gemaakte fouten bij de aankoop van een financieel product

Een onmisbaar overzicht van de 5 meest gemaakt fouten bij de aankoop van een financieel product.

Fout 1.

De meeste mensen kopen een financieel product op basis van een onderbuik gevoel. Met andere woorden, er is geen duidelijk beeld van hoe de financiële situatie feitelijk is, maar er wordt geanticipeerd op een gevoel of gedachte. Dit gebeurt vaak bij sparen voor de oude dag. Vaak wordt er gespaard omdat met denkt/verwacht dat het pensioen tegen zal vallen. Of dit ook daadwerkelijk zo is, is vaak niet duidelijk.

Fout 2.

Er wordt ook vaak te weinig vooronderzoek gedaan naar het financiële product dat wordt aangeschaft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afsluiten van een verzekering. Men kijkt op internet naar algemene informatie over de verschillende aangeboden verzekeringen (vaak binnen een vergelijkingssite) en daarmee stopt het onderzoek. Het internet is een krachtig instrument als het gaat om het vergaren van informatie. Beperk uzelf echter niet tot een vergelijkingssite. Vaak worden vergelijkingssites betaald doordat er een fee wordt betaald voor ieder verkocht product. Hier is op zich niets mis mee, maar het is bij een goed vooronderzoek wel van belang om te bepalen of die ene geraadpleegde website voldoende achtergrondinformatie geeft om een juiste beslissing te nemen

Fout 3.

Er wordt alleen gekeken naar de prijs. Bijvoorbeeld bij de koop van een woning en de daaraan gekoppelde hypotheek. Veelal wordt ook hier het internet gebruikt om te bepalen wat de prijs is van de aan te schaffen hypotheek. www.degoedkoopstehypotheekrente.nl.

Bij het aangaan van een hypotheek is de prijs natuurlijk erg belangrijk, maar de voorwaarden kunnen in veel gevallen nog veel bepalender zijn voor de prijs. Kijk niet alleen naar wat iets kost, maar ook naar de voorwaarden. Daarnaast is het bij de aanschaf van financieel complexe producten zoals een hypotheek en daaraan gekoppelde verzekeringen vaak erg belangrijk om verbanden te kunnen leggen tussen enerzijds het aangeboden product en anderzijds wat dit product, of andere producten voor invloed hebben op de persoonlijke financiële situatie van de koper.

Fout 4.

Het risico wordt verkeerd ingeschat. Dit gebeurt vaak bij momenten waarop mensen beleggingsbeslissingen gaan nemen. Er wordt een prachtig beleggingsproduct aangeboden, waarbij het beloofde rendement wordt gebruikt als leidraad voor de aankoopbeslissing. Weet dat hoe hoger het rendement is, hoe hoger ook het risico dat wordt gelopen.

Fout 5.

Er wordt een product gekocht dat niet bij “past” bij de koper. Vaak worden er producten gekocht waarbij de eigenschappen totaal niet aansluiten op de verwachtingen van de koper. Dit betekent op vroege of lange termijn teleurstelling bij de koper.

In veel gevallen is het raadplegen van een adviseur raadzaam, omdat hij of zij de onderliggende verbanden kan leggen, betere voorwaarden kan bedingen en met u kan bepalen welke oplossing het beste bij u past. Let dan wel op, dat u deze adviseur betaalt voor zijn advies en niet voor de verkoop van een product. Als de beloning van de adviseur afhankelijk is van de verkoop van een financieel product, dan is de kans veel groter, dat u met een financieel product de deur uit loopt dat ofwel veel te duur is, of misschien zelfs wel overbodig.

Probeer uzelf voor deze fouten te behoeden en neem deze tips mee in uw overwegingen.