shutterstock_78439570

Wat is het nut of de noodzaak van een service abonnement?

Veel financiële dienstverleners, waaronder ook wij, bieden onderhouds- en servicecontracten aan. Maar wat heeft u daar nou aan? Het antwoord is simpel:

Doordat een adviseur gebruik kan maken van zijn vakkennis en weet wat u beweegt, kan hij, gebruik makend van professionele software uw financiële situatie permanent bewaken en u informeren op momenten dat dat voor u van belang is. Bijvoorbeeld wanneer u een verzekering over kunt sluiten omdat er betere voorwaarden verkrijgbaar zijn die beter bij u passen, maar ook wanneer een contract met gelijkwaardige voorwaarden goedkoper kan worden afgenomen.

Daarnaast heeft u de mogelijkheid om binnen zo’n contract af te spreken met uw adviseur, dat hij u periodiek bezoekt en u een totaaloverzicht biedt over hoe u er financieel gezien voor staat. Op die manier blijft u zich financieel bewust. Wanneer zich dan bijzondere situaties voor doen, zoals daling van de huizenprijzen, bevriezing van pensioeninkomen en aanscherping van hypotheekregels, dan kunt u samen met uw adviseur tijdig ingrijpen. Ook wanneer u uw hypotheek of financiële product NIET heeft aangeschaft bij een financieel adviseur, dan NOG is het nuttig om hem of haar in te schakelen om uw financiële situatie te blijven monitoren. Een bank of verzekeraar die producten verkoopt doet dit niet, want die hebben daar simpelweg geen belang bij. Een onafhankelijk financieel adviseur heeft maar een belang: uw financiële situatie waarborgen op gebieden die voor ú van belang zijn. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Het is natuurlijk wel van belang om samen met uw adviseur te kijken wat voor servicepakket passend is in uw situatie. Hierbij speelt uw gevoel een belangrijke rol. Wanneer een adviseur u niet duidelijk kan maken wát hij of zij voor u doet en wat de kosten daarvan zijn, dan is het maar de vraag of er ook invulling aan wordt gegeven. Laat uzelf dan ook niet verleiden om contracten aan te gaan waar u jaren aan vast zit of die voor u niet van belang zijn.

Kijk voor meer tips ook op de website van de AFM. AFM staat voor Autoriteit Financiële Markten. Dit is een instantie die er op toeziet dat financieel adviseurs hun werk eerlijk en naar behoren uitvoeren. Ze geven u als consument tips om een financieel adviseur te kiezen en te beoordelen.